czende

Kurzy pečení chleba, vánoček, aj.

Trocha historie - chleba se u nás ve mlýně pekl od r. 1931, kdy děda postavil vedle mlýnu pec, ve které pekli pouze chleba, tedy bez bílého pečiva. Jednalo se o živnost pecnářství. Denní produkci měli 200 - 250 pecnů o váze cca 2,2kg.Chlebem zásobovali prodejny směrem od nás k Andělu na Smíchově, tzn. od Řeporyj přes Jinonice a Košíře. Provoz pece, spolu se mlýnem, soudruzi zastavili k 31. červenci 1951. Především z finančních důvodů se nám nepodařilo tuto pec zachovat. Ale od r. 2010 máme tady postavenu pec na dřevo, kde pečeme společně s účastníky kurzů jejich výrobky, tzn. chleba, vánočky, mazance a další.
A jak kurzy probíhají?
Chleba - vyrobíte si sami z kvasu bochník jako za starých časů a ten si odnesete s sebou domů. A než se chleba upeče, je prostor pro zopakování podrobného postupu. Od kvasu přes mouky (jejich typy), co kdy s čím a vše další, co s pečením souvisí. Rovněž se v této době občerstvíme výrobky, které si sami vyrobíme (malé housky + česnekové placky) a upečeme těsně před tím, než dáme chleba do pece.
Chleba a vánočky (kombikurz)
Během tohoto kurzu, vedle již zmíněného chleba, si účastníci vyrobí též 2 vánočky, jednu ze 6 pramenů a druhou z 9 pramenů. Občerstvení je větší, kurz trvá déle. Účastníci si vyrobí malé housky, chlebový závin se zelím a uzeným, dalamánkya též miminka z vánočkového těsta a všechno sní. Domů si každý odváží 1 bochník chleba a 2 vánočky.
Vše na kurzech probíhá pod dohledem paní mlynářky Jarmily. Ničeho se nebojte, každý to zvládne.