czende

Pečeme pro Vás

1. Pravidelně
Kdy? 
Vždy, když máme pravidelné prohlídky ve mlýně, tzn. od dubna do listopadu, každou první sobotu v měsíci. Chleba z pece vytahujeme v cca 12:30 - 12:45H. a prohlídky začínají od 13:00H.
2. Po vzájemné dohodě pro individuální návštěvy

Naším záměrem je, upéct chleba tak, aby si pamětníci vybavili zašlou chuť na dobrý chléb a ti později narození, aby ji objevili.
Pec na chleba máme umístěnu v budově naproti mlýnu a je společně se mlýnem nejstarší stavbou ve mlýnské usedlosti. 

A jak to probíhá při pravidelném pečení?
Již den před vlastním pečením začíná příprava kvasu a posléze těsta na chleba. Brzy ráno se musí pec roztopit tvrdým dřevem. Mezitím prochází těsto dalšími fázemi, vč. kynutí před pečením. Posléze se vymetou žhavé dřevěné uhlíky a pak když je v peci optimální teplota, dojde k sázení do pece.  Chleba pečeme přibližně 70 min.

Navazujeme tak na tradici pečení chleba u nás ve mlýně v létech 1929-1951, kde se chleba pekl v parní peci.
Novinky a  podrobnosti, viz též na www.mlynska-chasa.webnode.cz  
 
pec1pec2pec3pec4